Psycholoog Alkmaar

Over mij – Geeske Wichers

Zo verschillend als we zijn

Mensen zijn zo verschillend. Dat vond ik op jonge leeftijd al interessant. Van dichtbij zag ik het Braziliaanse temperament van mijn moeder, zo anders dan de Hollandse inborst van mijn vader… Waar kwam dat door? Door de cultuur? De opvoeding? Aangeboren? Een beetje van alles? Het boeide me en was een van de redenen dat ik na de middelbare school voor psychologie koos.

Psychologie raakt alles aan

Ik studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, de richting klinische gezondheidspsychologie. Tijdens de studie besefte ik me de reikwijdte van het vakgebied. Van biologie tot sociologie. Van filosofie tot antropologie. Alles kan een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van dit –nog jonge– vakgebied. Ik werd gepakt door dynamiek van het vak, de staat van de wetenschap nu en de inhoud zelf.

In de praktijk komt het tot leven

Toen ik stage liep, kwam het allemaal bij elkaar. Tot dat moment was ik er nog niet zeker van of ik uiteindelijk in de praktijk wilde werken, maar vanaf de eerste dag was ik ‘thuis’. Om te beginnen omdat het goed voelt als je iemand kunt ondersteunen. Het geeft voldoening, je voelt je nuttig en iemand helpen gelukkiger te worden is gewoonweg prachtig. Daarbij komt de theorie tot leven. Alle methoden en technieken, zo zorgvuldig onderzocht in de wetenschap, vallen op hun plek. Je ziet het werken, je merkt het effect. De processen die mensen doormaken zijn mooi en hun kracht, veerkracht en vindingrijkheid indrukwekkend.

Ander perspectief

Tijdens en na mijn studie heb ik veel in de horeca gewerkt en gereisd. Ik hou van reizen. In het contact met anderen heb ik geleerd dat iedereen wel eens met problemen kampt. De beste manier om die problemen op te lossen kan per persoon en per situatie erg verschillen. Dat gegeven heeft mij altijd enorm geboeid.

Directieve therapie

Ik werk met een aantal methoden die opgeteld de naam ‘directieve therapie’ hebben gekregen. Voor mij betekent het drie dingen:

  1. je gaat aan het werk met bepaalde gedachten en automatismen die misschien niet helemaal kloppen met de werkelijkheid
  2. we werken in het hier en nu aan je probleem
  3. je krijgt huiswerk

Veranderen moet je doen. Onze sessies geven ritme en richting aan het proces, maar het echte werk verzet je thuis, op je werk en in je leven.

Betrokken, vakkundig en met een beetje humor

Als psychologe ben ik rustig, open en zonder oordeel. Cliënten merken op hoe makkelijk ze over ook de soms moeilijkere thema’s en vragen praten. Ik ben dichtbij, duidelijk en draai niet om de hete brei heen. Ik werk vanuit respect en gelijkwaardigheid en verwacht dat ook van mijn cliënten. En: er mag gelachen worden. Graag zelfs. Ook al is het soms zwaar en beladen, er is meer. Humor geeft je ruimte. Het is even ademhalen, even de spanning wegnemen. Veel mensen kunnen met een losse, ironische opmerking soms meer over zichzelf vertellen dan met een heel serieus verhaal.

Contact

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op via 085 4015 337.