Traumaverwerking bij een psycholoog in Alkmaar

Het verleden achtervolgt je

Je hebt in je verleden iets meegemaakt of gezien dat diepe indruk op je maakte. Dat hoeft trouwens niet iets onvoorstelbaars te zijn, of iets heel groots en onmenselijks. Het gaat er om dat het op jou diepe indruk maakte. Overigens: veel mensen hadden op het moment dat het gebeurde niet eens in de gaten dat het zo diep ingreep. Pas nu het terugkomt word je duidelijk wat het eigenlijke voor je betekende. Het kan zijn dat de gebeurtenis verder in je verleden ligt, het kan nog betrekkelijk ‘vers’ zijn. Je hebt na die gebeurtenis bewust en onbewust heel veel keuzes gemaakt. Om jezelf te beschermen en om verder te kunnen. Keuzes die op dat moment je het snelst het meeste zielenrust opleverden. Maar, die op langere termijn eigenlijk niet zo effectief blijken.

Het heeft er altijd al gezeten

Dat je het niet voelde, wil niet zeggen dat het er niet was. Ergens in je geest, gevoel, geheugen was het opgeslagen. En blijkbaar overkwam je iets dat het hele trauma weer in volle kracht op de voorgrond zette. Ik zeg met nadruk met ‘volle kracht’, want zo’n terugkerend trauma is in de regel onvermijdelijk, overweldigend en slokt je hele leven op. Je droomt er over, je bent er de hele dag mee bezig, je kunt het niet uit je gedachten houden. Daardoor kun je onder andere in paniek raken, je kunt aan jezelf gaan twijfelen en je kunt somber worden, moe, prikkelbaar. En in al die hevigheid heb je eigenlijk geen idee hoe je er mee om moet gaan.

Opnieuw, maar nu goed

In de behandeling gaan we het proces opnieuw doorlopen. Voor veel cliënten is dat een beetje een vervelende gedachte, het was hen er toch vooral om te doen dat proces niet te hoeven door te maken en nu moet het twee keer… Jammer genoeg is daar geen ontkomen aan. Elke bewezen traumabehandeling begint bij het begin: het trauma. We zoeken het moment eenmaal op. Vanaf daar werken we ervan weg. Al met al gaat de behandeling niet over dat trauma, maar over hoe jij er mee omgaat en waarom je dat doet. Je groeit op een positieve manier weg van het moment.

Dat de storm gaat liggen

Nu zit je waarschijnlijk in een storm. Misschien kun je je niet voorstellen dat je hier ooit nog uitkomt. Laat me je daarin vast een beetje geruststellen. Van alle psychische klachten en problemen die we in de psychologie kennen, begrijpen we traumaklachten misschien wel het beste. Er zijn veel manieren en technieken ontwikkeld waardoor we veel ruimte hebben je te helpen.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag?

Ik ben benieuwd naar je verhaal en wil je graag helpen. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op voor een eerste kennismaking.