Zingeving in Alkmaar

Is dit genoeg?

Je kijkt om je heen en ziet wat je ‘hebt’. Misschien wel alles wat je hart ooit begeerde. Aan de andere kant, misschien viel het allemaal wel tegen, had je er meer van verwacht. Hoe dan ook, het voelt niet ‘af’. Dit, wat je nu hebt, het voelt niet alsof het genoeg is. De Nederlandse dichter J.C. Bloem vroeg het zich ook af. Hij schrijft in zijn gedicht Dichterschap: Is dit genoeg; een stuk of wat gedichten, / voor de rechtvaardiging van een bestaan / In ‘t slecht vervullen van onnoozle plichten / Om den te karigen broode allengs verdaan? En waarschijnlijk voel jij je een beetje hetzelfde: is dit het nou? Werken. Eten. Slapen. Een beetje vakantie af en toe. Is dat het nou? Of beter: dit kan toch nooit genoeg zijn.

De vragen die je je ooit stelde

Het zijn de vragen die je achter je gelaten hebt na de puberteit. Toen was het belangrijk, toen was er niets anders dan ‘wie wil ik zijn, wie kan ik worden, hoe maak ik mijn leven hier het mooiste leven?’ Daarna diende het leven zich in volle vaart aan. Je kreeg je kansen, je geluk en verdriet. Misschien kijk je net als Bloem terug op onvervulde dromen en zijn zelfs je kansen niets geworden. Of, in je zwaarste gedachten zie je zelfs niet meer hoe je leven tot bloei kan komen.

Zin leren geven

In onze gesprekken help ik je perspectief te hervinden. Ik help je ook inzien hoe je gedachten het roer exclusief hebben gekaapt. En met vaste patronen je geen uitweg geven om bijvoorbeeld te genieten, schoonheid te zien of te voelen wat voor jou belangrijk is. We reizen samen door je leven, vinden ankerpunten in wat voor jou een zinvol, vervullend en gelukkig leven is. En ook de teleurstellingen krijgen ruimte, je leert ze te zien en nemen voor wat ze zijn. Zo geeft je jezelf de ruimte om te ervaren wat voor jou een waardevol leven is. En kun je weer genieten. Of, zoals Bloem zegt in zijn gedicht De Dapperstraat: Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Het leven houdt zijn wonderen verborgen Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat. Dit heb ik bij mijzelven overdacht, Verregend, op een miezerigen morgen, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

Contact

Zit je met een probleem en kom je er alleen niet uit? Ik ben benieuwd naar je verhaal en wil je graag helpen. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op voor een eerste kennismaking.