Met welke psychologische klachten ga je naar een psycholoog?

Klassieke psychische klachten

Het is best lastig om ‘psychische klachten’ precies te omschrijven. Laten we beginnen bij degene die je waarschijnlijk wel herkent als echt psychische klachten. Het zijn klachten die gaan over je gevoel, je gedrag. Verdriet, pijn, burn-out, traumatische klachten, somberheid en depressie.

Algemene vragen en klachten

Maar je kunt met algemenere klachten en vragen zitten. Over je leven, de liefde, je werk. Je kunt het gevoel hebben vast te zitten, je kunt vragen hebben over of je wel het leven leidt dat je wilt leiden of bij jezelf merken dat je moeite hebt een nieuwe fase in je leven in te gaan. Vragen en klachten die bij het leven horen, maar waar je nu zelf even geen uitweg in ziet. Ook met dat soort kwesties kun je bij een psycholoog terecht.

Maar ook veel fysieke klachten

Ook veel fysieke klachten kunnen met je innerlijk te maken hebben. De burn-out is het beste voorbeeld: de fysieke vermoeidheid is een direct resultaat van je innerlijke gesteldheid. Maar denk ook aan hoofdpijn, slecht kunnen slapen en darmklachten. Het belangrijkste van al die opsommingen is dat je niet zelf hoeft te weten wat er is. Ga een keer op gesprek bij de psycholoog; die weet meestal al snel tot de kern te komen van wat er aan scheelt en hoe je geholpen kunt worden. Zo’n eerste gesprek is voor veel cliënten een heel fijne ervaring, je krijgt veel inzicht in je eigen klachten en vragen. Ook als een psycholoog je zelf niet verder kan helpen zal hij of zij je altijd helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van een arts die je wél kan helpen.

Hoe erg moeten mijn klachten zijn voordat ik naar een psycholoog kan?

Net als bij fysieke klachten is voorkomen beter dan genezen. Liefst zien we je dus zo vroeg mogelijk. Dan kan de psycholoog samen met jou meteen aan de slag en is de behandeling meer gericht op bijsturen, grip krijgen op bepaalde zaken en je middelen geven om je in bepaalde situaties te helpen. Aarzel niet en maak een afspraak, liever vandaag dan morgen.

Contact

Ik wil je graag vertellen wat ik voor je kan betekenen en hoe ik je kan helpen. Neem telefonisch contact op of vul het contactformulier in.